A Conversation with Ruth Bader Ginsburg

  • Datum: –14.00
  • Plats: Munken 1, Trädgårdsgatan 20, Uppsala Gula rummet (The Yellow Room)
  • Kontaktperson: Marianne Dahlén
  • Seminarium

Högre seminariet i rättshistoria den 8 mars 2019 kl. 12-14
Gula rummet, Munken. Brown bag lunch med filmvisning!

Fira internationella kvinnodagen med Justice Ruth Bader Ginsburg – the notorious RBG! Vi visar en filmad inspelning av ett samtal mellan RBG och Kjell-Åke Modéer, professor emeritus i rättshistoria i Lund. Samtalet ägde rum i RBGs tjänsterum på Supreme Court i januari 2014. Efter filmvisningen blir det ett panelsamtal med Kjell-Åke Modéer, Anna-Sara Lind och Thomas Bull.

De senaste åren har RBG blivit en superkändis, det görs filmer om henne och hon deltar i samhällsdebatten. Hon är en frän kritiker av Donald Trump. Sedan 1970-talet har RBG varit en förkämpe för kvinnors rättigheter, bland annat i ett antal ”landmark cases” i Supreme Court. Hon utnämndes till Associate Justice i Supreme Court 1993. I mars 2019 fyller hon 86 men har inga planer på att dra sig tillbaka. RBG har uppmärksammats i många sammanhang, inklusive ett avsnitt av Stil i P 1 med ett fint porträtt som utgick från hennes virkade domarkragar som aviserar hur hon kommer att rösta. Det som kanske är mindre känt är att RBG har ett förflutet i Sverige på sextiotalet då hon deltog i ett komparativt projekt. Hon lärde sig svenska och publicerade senare Civil Procedure in Sweden (tillsammans med Anders Bruzelius) och en översättning av RB till engelska. RBG blev hedersdoktor i Lund 1969.

I det här samtalet med Kjell-Åke Modéer, gammal vän och kollega, berättar RBG sin historia, särskilt om kampen för kvinnors rättigheter och om sin tid i Sverige. Kjell-Åke kommer till Uppsala och inleder filmvisningen.

Välkomna!
Marianne Dahlén & Bruno Debaenst

Institutionen bjuder på lunchen. Anmälan senast den 6 mars till marianne.dahlen@jur.uu.se