Olle Lundin vet var lagens gränser går
FORSKARPROFILEN
31 januari 2020

Som jurist har Olle Lundin många och täta kontakter med det omgivande samhället, med advokatbyråer, domstolar och andra.
Hur får egentligen kommunpolitiker och tjänstemän vid myndigheter bete sig – och vad säger lagen om upphandlingar, jäv och korruption? En av experterna på området är Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
Han är flitigt anlitad av journalister runt om i Sverige och hjälper gärna till att reda ut var lagens gränser går för hur tjänstemän i offentlig sektor får agera.
– Häromdagen pratade jag med en journalist i norra Sverige. De hade tillsatt en person som fastighetsinspektör på kommunen på 50 procent och på den andra 50 procenten jobbade han och ägde egna fastigheter i kommunen. Journalisten tyckte att det var något som var fel men visste inte varför. Då kunde jag berätta för henne att det var en bisyssla och jävsproblematik.
Även på statlig nivå har korruptionsskandalerna avlöst varandra de senaste åren – Riksrevisionsverket och Svenska kraftnät är bara två exempel.
Är det här ett område där det är svårt att veta vad som gäller?
– Ja, det är det. Det är komplicerat och ett område där det finns förhållandevis få jurister.
När vi träffas är Olle Lundin just klar med ett seminarium för blivande lantmätarstudenter. Han undervisar mycket, här vid institutionen finns 2 000 studenter. Juristprogrammet är 4,5 år långt och under termin sex är det dags för studenterna att lära sig offentlig förvaltning av Olle Lundin.
Själv fastnade han för ämnet redan som student, vilket ledde till en avhandling i kommunalrätt.
– Det är ytterst få som håller på med kommunalrättsliga frågor i Sverige, kanske tre, fyra stycken.
Och ändå är det så pass mycket som sker inom kommunerna?
– Ja, hela välfärdsstaten ligger ju inom kommunerna numera, och det är ju framför allt kommunerna som man som enskild person kommer i kontakt med, så kommunerna har en jätteviktig funktion i Sverige.
Sedan några år tillbaka arbetar Olle Lundin med projektet ”En likvärdig skola” tillsammans med tre kollegor. De ska undersöka om lagstiftningen räcker till för att åstadkomma ”en likvärdig skola” som det står i skollagen, där varje elev kan nå sin fulla potential och där funktionshindrade får stöd så att de har samma möjligheter som andra.
– Frågan är om regleringen är tillräcklig för att nå fram till kraven på likvärdighet. Det är ju problematiskt att staten lägger ut den uppgiften på 290 huvudmän och säger ”ni ska bete er likadant”.
Projektet närmar sig sitt slut och avrapporteras nästa årsskifte, vilket förhoppningsvis leder till mer kunskap för dem som jobbar med skolfrågor.
– Anledningen till att vi fick forskningsmedel är att det finns ytterst lite skrivet om skolan ur ett rättsligt perspektiv, nästan ingenting. Så det här kommer att bidra till att höja nivån.
Som jurist har Olle Lundin många och täta kontakter med det omgivande samhället, med advokatbyråer, domstolar och andra.
– Vi är ofta med som experter i utredningar i regeringskansliet. Många skriver också yttranden i domstolsprocesser och ibland bistår vi privatpersoner. Det är ett väldigt brett spektrum.
När han undervisar i juridik gäller det att ge konkreta exempel, annars blir juridiken lätt vag, generell och tråkig. Detsamma gäller när journalister ringer honom och vill ha en kommentar till konkreta fall.
– Att utbilda nya jurister måste vara ett av de viktigaste uppdrag man kan ha för det handlar ju om att bygga rättsstaten. Så det är en uppgift som jag är glad och stolt över. Kan man injicera dem med lite förnuft och klokskap så har man kommit ganska långt.

viktigaste uppdrag man kan ha för det handlar ju om
att bygga rättsstaten, säger Olle Lundin.
Han undervisar också yrkesverksamma jurister och tjänstemän, till exempel om den nya förvaltningslagen och om mänskliga rättigheter i praktiken. Offentlig rätt är ett område där det händer ganska mycket, så för att hänga med gäller det att ta del av nya rättsfall och utredningar.
Framöver vill han gärna forska om kommunalt lag- och domstolstrots. Det är när kommunernas förtroendevalda tjänstemän väljer att varken respektera lagstiftningen eller en domstolsdom, ett ganska vanligt fenomen i Sverige.
– I Finland och Danmark har de sanktioner, så gör du något dumt kan du åka på personliga böter på 20 000 kronor. I Sverige har vi en uppfattning om kommunalt självstyre som är så stark att man inte kan sanktionera ens förtroendevalda som sätter sig över lagstiftningen. Det öppnar upp för trotsiga kommuner och förtroendevalda.
Han ger ett exempel: För några år sedan i norra Sverige gavs ett kommunalt badhus bort till en kommunpolitikers kompis.
– Det kunde man göra utan att drabbas av någon sanktion. Domstolen sa att det var fel, så här fick de inte göra. Men det gavs inga sanktioner och badhuset var redan bortskänkt.
Ett annat exempel kan hämtas från Uppsala, där kommunen anlitade influensers för att marknadsföra lokala krogar, vilket strider mot kommunallagen.
– Frågan är om det är kompetensen som är för låg eller om det finns en allmän inställning att vi inte behöver följa regleringen, säger Olle Lundin och låter lite trött – men samtidigt full av engagemang för dessa frågor.
Vad är din drivkraft som forskare?
– Jag tror på något vis att om man pekar på sådant som är dumt och fel så kanske det blir bättre. På så vis kan jag eller vi fylla en funktion. Det är en av anledningarna till att jag tycker att det är viktigt att uttala sig i medierna, vilket kan leda till förändring. Till exempel fick man byta ut de tre riksrevisorerna och det blev faktiskt mycket bättre. Så det är en stark drivkraft – att tro att det ska bli bättre.
Olle Lundin – fakta:
Titel: Professor i förvaltningsrätt
På fritiden: Hus och trädgård är ett stort intresse och så reser jag väldigt mycket. Jag har tre barn som ska hanteras, visserligen fyller den äldsta 30, men de behöver i alla fall hanteras. Och så är jag gift, vi firar 30-årig bröllopsdag i mars.
Läser just nu: Just nu läser jag gammal science fiction från 60–70-talen. Annars läser man så mycket som jurist att det kan vara skönt att inte läsa ibland, kanske titta på en film istället.
Dold talang: Nej. Jag är som jag är.
Senaste resan: I somras var jag i Japan och gick på två konferenser men hade också några dagar ledigt. Det var spännande. Sen åker vi gärna till USA, både till New York och Florida.
Vad gör dig glad: Att nära och kära mår bra och är friska.
Vad gör dig arg: Den monumentala dumheten när man fattar olika beslut i det allmänna som man vet är både olagliga och felaktiga. Ett exempel är hanteringen av Arbetsförmedlingen där man bara minskat budgeten men inga ansvariga politiker kliver fram och tar tag i det. Det kan jag tycka är ganska fegt.
Nyhetsbanken
- Professor Anna Singer har blivit utsedd till expert
- SciFest 4 -10 mars 2021 – året då vetenskapsfestivalen blir digital och Juridicum medverkar
- Gustaf Almkvist juris doktor
-
Stort anslag till tvärvetenskapligt projekt i migrationsrätt
Nordforsk har beviljat ett stort anslag till det tvärvetenskapliga projektet "Nordic Refugee Determination: Advancing Data Science in Migration Law...
- Professor Göran Lysén har avlidit
-
1:a pris i Konkurrensverkets uppsatstävling till Philippa Nilsson, Juridiska institutionen (UU)
Philippa Nilsson, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet vann första priset i Konkurrensverkets uppsatstävling i Juridik med sin uppsats o...
-
Unikt samarbete ger tillgång till juridisk litteratur
När det uppmärksammade Girjasmålet skulle upp i Högsta domstolen insåg domarna att bara ett fåtal exemplar fanns kvar av en bok de behövde för att ...
- Professor Lotta Lerwall har blivit utsedd till expert
-
Grant for research on AI and the Right to Health
Uppsala University will embark on a joint project with Lund University, Faculty of Law to examine how AI challenges the existing legal and ethical ...
-
Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet utlyser sex doktorandtjänster
Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet utlyser sex doktorandtjänster, varav fem allmänna doktorandtjänster och en i allmän rättslära.
- Amelia Krzymowska nu juris doktor i civilrätt, Juridiska fakulteten
-
Utredning om tillsyn över präster i Svenska kyrkan med mera
Svenska kyrkan (kyrkokansliet) har på uppdrag av kyrkostyrelsen tillsatt en utredning om bl.a. regler för domkapitlens handläggning av ärenden om t...
-
Forum för EU-debatt
EUs krisprogram - förenligt med svensk grundlag? Med EUs grundfördrag?
- Nytt forskarnätverk om ledarskap, effektivitet och rättsstatlighet i fredstida kriser
-
Digital bokrelease. Webbinarie med redaktörerna Johanna Ohlsson och Patrik Bremdal
Digital bokrelease av boken: Mänskliga rättigheter i teori och praktik: Från idé till förvaltning. Redaktörer Patrik Bremdal & Johanna Ohlsson ...
- Ny publikation om rättsliga åtgärder med anledning av Covid-19 pandemin
- Föreläsning om återhämtningsstrategier och självmedkänsla - Måndag 23 november
- Information on Laura Bassi Scholarship- Deadline 25 nov 2020
-
Juristprogrammet flest sökande vid Uppsala universitet
När anmälningssiffrorna till kurser och program våren 2021 redovisats har juristprogrammet flest sökande av alla program vid Uppsala universitet.
-
von Materns premium 2020 tilldelas Ingrid Uggla
Fakultetsnämnden beslöt vid sitt senaste möte att jur. kand. Ingrid Uggla tilldelas von Materns premium 2020.
-
Prof Håkan Andersson får Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris
Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala har beslutat dela ut det prestigefulla Thuréus-priset inom den historisk-arkeologiska klassen till Håkan And...
-
SRJ uppmärksammar prof Maarit Jänterä-Jareborgs arbete genom att stödja Scholars at Risk
Professor i internationell privat- och processrätt Maarit Jänterä-Jareborg har slutat sitt uppdrag som ordförande i Stiftelsen Riksbankens Jubileum...
- Inbjudan till Fastighetsrättens dag del II
- ”Förboka besök till IT-avdelningen"
-
The Winter Courses 2021 - The Hague Academy of International Law, 11-29 januari 2021
Inger Österdahl kommer att medverka i The Winter Courses 2021 vid The Hague Academy of International Law med en kurs om fem föreläsningar med titel...
-
Anna Jonsson Cornell: ny generalsekreterare för International Association of Constitutional Law
Anna Jonsson Cornell är professor i komparativ konstitutionell rätt och prodekan för Juridiska fakulteten. Hon forskar bland annat om om effekterna...
-
Professor emeritus Jan Darpö om ett uppdrag av EU-parlamentet
Professor emeritus Jan Darpö har fått i uppdrag av EU-parlamentet att utföra en studie om ”naturens rättigheter i ett EU-rättsligt perspektiv”.
-
Katia Cejie: ny huvudredaktör för tidskriften SkatteNytt
Docent Katia Cejie har av TOR/SN:s Stiftelsestyrelse utsetts till huvudredaktör för tidskriften SkatteNytt.
-
Doktorand vid Juridiska institutionen deltog i WASP-HS forskarskolans första möte den 30 september
WASP-HS forskarskolan ingår i tioårigt programmet ”The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society”. Programmet...
-
Nytt samarbete mellan IFF och Stiftelsen Tryggare Sverige
Tryggare Sverige inleder samarbete med Uppsala universitet kring offentlig-privat platssamverkan.
- Höjd säkerhet vid Zoom-undervisning
-
Föreläsningsserie på temat – Hållbar studiemiljö & psykisk hälsa
Juridiska fakulteten i samarbete med Juridiska Föreningen presenterar en föreläsningsserie på temat – Hållbar studiemiljö & psykisk hälsa.
-
Ny arbetsgrupp för studenternas psykiska välmående
Juridiska fakultetens utbildningsutskottet har inrättat en arbetsgrupp för studenternas psykiska välmående.
- Katia Cejie: new Deputy Member of the EATLP Academic Committee 2020-2023
- Erika P Björkdahl har blivit utsedd till expert i utredningen om läge och kvalitet i hyressättningen
-
Victoria Enkvist, Seth Epstein och Marianne Dahlén har fått bidrag från Formas
Vi gratulerar Victoria Enkvist, Seth Epstein och Marianne Dahlén som har fått bidrag från Formas för forskningsprojektet Att förverkliga naturens r...
- Vi välkomnar våra nya doktorander: Vilka är de? Vad kommer de att forska om?
- Therése Fridström Montoyas nya bok om sekretess och tystnadsplikt inom socialtjänstens område
-
Svårt driva skadeståndsmål vid immateriella intrång
Att fastställa skadestånd vid immateriella intrång måste alltid göras utifrån ett helhetsgrepp. De skadestånds- och processrättsliga principerna sk...
- Ny professor i folkrätt
- Victoria Enkvist och kollegors nya bok om religionsfrihet
- Moa Kindström Dahlin och kollegors nya bok om religion, migration och existentiellt välbefinnande
- Maria Forsberg har blivit utsedd till expert
- Erik Svensson har blivit utsedd till expert
- Prefekten informerar om planering för höstterminen
-
Miljöjurist utsedd till Pro Futura-forskare
Fem forskare har utsetts till 2020 års Pro Futura-forskare i den femtonde omgången av satsningen på spetsforskning inom humaniora och samhällsveten...
- Mikael Ruotsi har blivit utsedd till expert
- Vänbok till Sverker Scheutz. Om rätt och att undervisa rätt
- Undantagstillstånd, demokrati och mänskliga rättigheter under Coronapandemin
-
Unga Uppsalajurister får stöd från stiftelse
EU-rätt och den nya AI-tekniken, rättsliga och etiska frågor kring samtycken och svensk arbetsrätt är viktiga områden som tre unga lovande Uppsalaj...