Ny ordförande vill värna forskningens frihet
27 april 2020

Anne Ramberg har ett stort engagemang för utbildningsfrågor och sedan hon blev hedersdoktor vid Uppsala universitet 2015 har hon deltagit i många olika aktiviteter vid universitetet.
Anne Ramberg, advokat och tidigare generalsekreterare i Advokatsamfundet, tillträder snart som ny ordförande i Uppsala universitets styrelse, konsistoriet. "Det är väldigt roligt och hedrande. Jag ser oerhört mycket fram emot det här", säger hon.
Anne Ramberg är en av åtta externa ledamöter som utsetts av regeringen. Nu förbereder hon sig för det första styrelsemötet med det nya konsistoriet, som äger rum den 17 maj. Helt ny vid Uppsala universitet hon inte. År 2015 utsågs hon till hedersdoktor vid Uppsala universitet och sedan dess har hon varit i Uppsala ganska mycket.
– Jag tycker det är väldigt tilltalande att Uppsala universitet har en så stark studenttradition. Det tycker jag är roligt. Jag har deltagit i många olika aktiviteter på universitetet, alltifrån att undervisa jurister i konstitutionella frågor till att medverka på alumnidagar och delta i rättspolitiska debatter. Jag har också sedan lång tid innan haft nära kontakt med juridiska fakulteten.
Hon har ett stort engagemang för utbildningsfrågor som väcktes redan när hon blev generalsekreterare för Advokatsamfundet för 20 år sedan. Under hennes tid där infördes både krav på godkänd advokatexamen som ett villkor för att bli ledamot, och gratis vidareutbildningar och kurser för advokater och biträdande jurister.
Värnar den goda utbildningen
Idag är det viktigare än någonsin att värna den goda utbildningen, menar Anne Ramberg.
– I de tider vi lever i med antiintellektuella makthavare, ”fake news” och alternativa fakta är det viktigt att utbildning och forskning är evidensbaserad, samtidigt som den givetvis ska vara öppen för sakligt ifrågasättande och kritisk debatt. Kunskap är någonting man alltid bär med sig och ett viktigt värn mot populism.
Utbildningen har också ökat i betydelse i takt med globaliseringen och den otroligt snabba utvecklingen i samhället, konstaterar hon.
– Konkurrensen är väldigt hög idag och det ställer ännu hårdare krav på kvalificerad utbildning och forskning. Jag hoppas att Uppsala universitet även i fortsättningen ska göra framsteg och ha en framskjuten position bland internationella lärosäten.
Följt arbetet på avstånd
Som konsistoriets blivande ordförande har hon satt sig in i Uppsala universitets olika styrdokument och följt arbetet på avstånd. Nu hoppas hon att tillsammans med övriga ledamöter i konsistoriet och ledningen kunna bygga vidare på de initiativ och den inriktning som universitetet redan har beslutat om.
– Det handlar om att skapa en miljö som tillvaratar alla goda och professionella krafter och ge dem utrymme att utvecklas, i syfte att förverkliga de mål och strategier för kvalitet och förnyelse som universitetet har antagit.
Är det några särskilda frågor du vill driva som ny ordförande?
– Det är lite för tidigt att ha några mer ingående idéer. Men en sak som jag tycker är central är att värna forskningens, utbildningens och universitetens oberoende samt på så sätt säkerställa en kvalificerad utbildning och forskning byggd på vetenskapliga metoder. Det är en fundamental fråga i en demokrati och det förutsätter bland annat långsiktig finansiering och styrning. Så här långt vill jag verka för att universitetet ska ha ett så stort handlingsutrymme som möjligt och inte vara detaljstyrt från staten, säger Anne Ramberg.
Anne Ramberg – fakta:
- Anne Ramberg är advokat och var under åren 2000–2019 generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, som första kvinna på denna post.
- Hon har en rad uppdrag i Sverige och internationellt, bland annat Ad hoc-domare i Europadomstolen, styrelseledamot i EUs byrå för grundläggande rättigheter (FRA), medlare och suppleant i presidiet i OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) domstol för medling och skiljedom, Co-chair i International Bar Association Human Rights Institute, styrelseledamot i IBA:s management board, Southern Africa Litigation Centre, eyeWitness Trust, styrelseledamot i Civil Right Defenders och ledamot av Advisory Board i International Legal Assistance Consortium.
- Hon är styrelseordförande i Barnrättscentrum vid Stockholms universitet, vice ordförande i Stiftelsen Skogssällskapet, styrelseordförande i Stiftelsen för Stockholmspriset i kriminologi och styrelseledamot i Raoul Wallenberg Institute.
- Hon har tidigare varit ledamot i Pressens opinionsnämnd, ledamot i Domarnämnden, styrelseledamot vid Stockholms universitet, ledamot i Ekobrottsmyndighetens insynsråd och ledamot i Värdegrundsdelegationen (Forum för främjande av värdegrundsarbetet i statsförvaltningen), ledamot av Etiska rådet vid Rikspolisstyrelsen samt generaldirektörens vid Säkerhetspolisen referensgrupp.
- År 2006 tilldelades hon H.M. Konungens medalj av 12:e storleken för ”framträdande insatser för svenskt rättsväsende". År 2016 promoverades hon till juris hedersdoktor vid juridiska fakulteten vid Uppsala universitet.
Nyhetsbanken
- Gustaf Almkvist juris doktor
-
Stort anslag till tvärvetenskapligt projekt i migrationsrätt
Nordforsk har beviljat ett stort anslag till det tvärvetenskapliga projektet "Nordic Refugee Determination: Advancing Data Science in Migration Law...
- Professor Göran Lysén har avlidit
-
1:a pris i Konkurrensverkets uppsatstävling till Philippa Nilsson, Juridiska institutionen (UU)
Philippa Nilsson, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet vann första priset i Konkurrensverkets uppsatstävling i Juridik med sin uppsats o...
-
Unikt samarbete ger tillgång till juridisk litteratur
När det uppmärksammade Girjasmålet skulle upp i Högsta domstolen insåg domarna att bara ett fåtal exemplar fanns kvar av en bok de behövde för att ...
- Professor Lotta Lerwall har blivit utsedd till expert
-
Grant for research on AI and the Right to Health
Uppsala University will embark on a joint project with Lund University, Faculty of Law to examine how AI challenges the existing legal and ethical ...
-
Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet utlyser sex doktorandtjänster
Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet utlyser sex doktorandtjänster, varav fem allmänna doktorandtjänster och en i allmän rättslära.
- Amelia Krzymowska nu juris doktor i civilrätt, Juridiska fakulteten
-
Utredning om tillsyn över präster i Svenska kyrkan med mera
Svenska kyrkan (kyrkokansliet) har på uppdrag av kyrkostyrelsen tillsatt en utredning om bl.a. regler för domkapitlens handläggning av ärenden om t...
-
Forum för EU-debatt
EUs krisprogram - förenligt med svensk grundlag? Med EUs grundfördrag?
- Nytt forskarnätverk om ledarskap, effektivitet och rättsstatlighet i fredstida kriser
-
Digital bokrelease. Webbinarie med redaktörerna Johanna Ohlsson och Patrik Bremdal
Digital bokrelease av boken: Mänskliga rättigheter i teori och praktik: Från idé till förvaltning. Redaktörer Patrik Bremdal & Johanna Ohlsson ...
- Ny publikation om rättsliga åtgärder med anledning av Covid-19 pandemin
- Föreläsning om återhämtningsstrategier och självmedkänsla - Måndag 23 november
- Information on Laura Bassi Scholarship- Deadline 25 nov 2020
-
Juristprogrammet flest sökande vid Uppsala universitet
När anmälningssiffrorna till kurser och program våren 2021 redovisats har juristprogrammet flest sökande av alla program vid Uppsala universitet.
-
von Materns premium 2020 tilldelas Ingrid Uggla
Fakultetsnämnden beslöt vid sitt senaste möte att jur. kand. Ingrid Uggla tilldelas von Materns premium 2020.
-
Prof Håkan Andersson får Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréuspris
Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala har beslutat dela ut det prestigefulla Thuréus-priset inom den historisk-arkeologiska klassen till Håkan And...
-
SRJ uppmärksammar prof Maarit Jänterä-Jareborgs arbete genom att stödja Scholars at Risk
Professor i internationell privat- och processrätt Maarit Jänterä-Jareborg har slutat sitt uppdrag som ordförande i Stiftelsen Riksbankens Jubileum...
- Inbjudan till Fastighetsrättens dag del II
- ”Förboka besök till IT-avdelningen"
-
The Winter Courses 2021 - The Hague Academy of International Law, 11-29 januari 2021
Inger Österdahl kommer att medverka i The Winter Courses 2021 vid The Hague Academy of International Law med en kurs om fem föreläsningar med titel...
-
Anna Jonsson Cornell: ny generalsekreterare för International Association of Constitutional Law
Anna Jonsson Cornell är professor i komparativ konstitutionell rätt och prodekan för Juridiska fakulteten. Hon forskar bland annat om om effekterna...
-
Professor emeritus Jan Darpö om ett uppdrag av EU-parlamentet
Professor emeritus Jan Darpö har fått i uppdrag av EU-parlamentet att utföra en studie om ”naturens rättigheter i ett EU-rättsligt perspektiv”.
-
Katia Cejie: ny huvudredaktör för tidskriften SkatteNytt
Docent Katia Cejie har av TOR/SN:s Stiftelsestyrelse utsetts till huvudredaktör för tidskriften SkatteNytt.
-
Doktorand vid Juridiska institutionen deltog i WASP-HS forskarskolans första möte den 30 september
WASP-HS forskarskolan ingår i tioårigt programmet ”The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society”. Programmet...
-
Nytt samarbete mellan IFF och Stiftelsen Tryggare Sverige
Tryggare Sverige inleder samarbete med Uppsala universitet kring offentlig-privat platssamverkan.
- Höjd säkerhet vid Zoom-undervisning
-
Föreläsningsserie på temat – Hållbar studiemiljö & psykisk hälsa
Juridiska fakulteten i samarbete med Juridiska Föreningen presenterar en föreläsningsserie på temat – Hållbar studiemiljö & psykisk hälsa.
-
Ny arbetsgrupp för studenternas psykiska välmående
Juridiska fakultetens utbildningsutskottet har inrättat en arbetsgrupp för studenternas psykiska välmående.
- Katia Cejie: new Deputy Member of the EATLP Academic Committee 2020-2023
- Erika P Björkdahl har blivit utsedd till expert i utredningen om läge och kvalitet i hyressättningen
-
Victoria Enkvist, Seth Epstein och Marianne Dahlén har fått bidrag från Formas
Vi gratulerar Victoria Enkvist, Seth Epstein och Marianne Dahlén som har fått bidrag från Formas för forskningsprojektet Att förverkliga naturens r...
- Vi välkomnar våra nya doktorander: Vilka är de? Vad kommer de att forska om?
- Therése Fridström Montoyas nya bok om sekretess och tystnadsplikt inom socialtjänstens område
-
Svårt driva skadeståndsmål vid immateriella intrång
Att fastställa skadestånd vid immateriella intrång måste alltid göras utifrån ett helhetsgrepp. De skadestånds- och processrättsliga principerna sk...
- Ny professor i folkrätt
- Victoria Enkvist och kollegors nya bok om religionsfrihet
- Moa Kindström Dahlin och kollegors nya bok om religion, migration och existentiellt välbefinnande
- Maria Forsberg har blivit utsedd till expert
- Erik Svensson har blivit utsedd till expert
- Prefekten informerar om planering för höstterminen
-
Miljöjurist utsedd till Pro Futura-forskare
Fem forskare har utsetts till 2020 års Pro Futura-forskare i den femtonde omgången av satsningen på spetsforskning inom humaniora och samhällsveten...
- Mikael Ruotsi har blivit utsedd till expert
- Vänbok till Sverker Scheutz. Om rätt och att undervisa rätt
- Undantagstillstånd, demokrati och mänskliga rättigheter under Coronapandemin
-
Unga Uppsalajurister får stöd från stiftelse
EU-rätt och den nya AI-tekniken, rättsliga och etiska frågor kring samtycken och svensk arbetsrätt är viktiga områden som tre unga lovande Uppsalaj...
-
Ny fakultetsledning från och med den 1 juli
Den 1 juli 2020 tillträder professor Anna Singer som ny dekan för Juridiska fakulteten, samt professor Anna Jonsson Cornell och docent Hans Eklund ...
- Doktorandtjänst i miljörätt med placering vid Campus Gotland