Juriststudenter till final i prestigefylld rättegångstävling

30 augusti 2021

Tidigare i somras tog sig uppsalastudenterna Maia Bishop, Lars Lundgren and David Bornudd ända till final i den mycket väl ansedda rättegångstävlingen European Law Moot Competition.

Studenterna har under hösten 2020 studerat på fördjupningskursen EU Commercial Law and Litigation, som har som ett av sina delmoment att delta i European Law Moot Competition. Kursföreståndare är professor Carl Fredrik Bergström.

Tävlingen drar generellt till sig 80-100 deltagande lag årligen från universitet i Europa och USA. I år gick 32 lag vidare till två digitala regionfinaler. Från dessa två regionfinaler kvalificerade sig fyra lag samt två "generaladvokater" och två "kommissionsombud" till den slutliga finalen som brukar bedömas av domare och generaladvokater från EU-domstolen och Tribunalen i Luxemburg.

För Uppsalastudenternas del gick vägen till den slutliga finalen via en regionfinal som gick av stapeln den 25-27 mars. Uppsalalaget fick där möta 15 andra lag. Både laget och "generaladvokaten" från Uppsala universitet tog sig vidare till final, som ägde rum via Zoom i slutet av juni, då Uppsalalaget mötte studenter från tre andra europeiska universitet.  

”Generaladvokaten”, Lars Lundgren, kom på en hedrande andraplats medan Uppsala-laget med Maia Bishop och David Bornudd placerade sig bland de fyra bästa.

- Även om våra studenter lämnade finalen tomhänta denna gång är det en mycket stor bragd som de har åstadkommit, och mycket svårare än i vanliga fall med tanke på pandemin, säger en av de ansvariga lärarna för laget, och fortsätter:

- Trots Zoom-formatet kunde de förmedla en fin närvaro som så lätt annars försvinner i digital kommunikation. Det har varit ett privilegium att få följa deras hårda arbete, deras utveckling i juridisk argumentation - både på engelska och franska - samt det goda lagarbete som ledde till seger i den regionala finalen.

Mer om European Law Moot Competition

 

Nyhetsbanken